Hakkımızda

Gelişen yapay zeka teknolojileri ve dördüncü sanayi devrimi sonucunda ihtiyaç duyulan yenilikçi teknolojilerin geliştirimesi ve uygulamadaki rolünü artırılabilmesi amacıyla Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliği'nin 5. maddesinin d) fıkrası uyarınca, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılı Güz yarıyılından itibaren, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Disiplinlerarası Anabilim Dalı olarak kurulmuştur.

 

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği son yıllarda hızla ilerleyen ve farklı kaynaklara göre gelecek 10 yıldaki önemli global trendlerin arasında yer alan konulardan birisidir. Yapay zeka ve veri bilimi yapısı gereği mühendislik, matematik, istatistik, yazılım, sistem analizi ve modelleme gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek; yapay zeka alanında algoritma geliştirebilecek, uygulamalar yapabilecek, istatistiksel analizlerle veriden anlamlı sonuçlar çıkarabilecek ve bunların organizasyonunu oluşturulabilecek disiplinlerarası bir bilim dalı olarak tanımlanabilir. 

 

Günümüz bilim dünyasında popülerliğini ve güncelliğini koruyan Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği alanında geliştirilen farklı sektörlere odaklı uygulamalar ve farklı yapay zeka teknolojilerinin tasarlanması ve geliştirilmesi konularında dünyadaki ve ülkemizdeki bilimsel çalışmalara üniversitemizin de katılması amaçlanmakta ve ülkemize bu alanlarda çok ihtiyaç duyulan uzman araştırmacılar, akademisyenler kazandırılması hedeflenmektedir.


Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Anabilim Dalının hedefi, teorik ve uygulamalı bilgilerin dengeli bir oranda öğrencilere verilerek, bu konuda uzman araştırmacıların yetiştirilmesinde ilk adımı sağlamaktır. Disiplinler arası özellikte olan bu programın mezunları geniş bir yelpazede bilgi ve gerekli becerilere sahip olup bu alanda farklı sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli araştırmacı özelliklerine sahip olabileceklerdir. Özellikle sanayi işbirliği kapsamında tez üretilmesi de bu anabilim dalının etkinliğini artıracaktır.